UPC ecoRacing

Desenvolupa noves tecnologies dins l’àmbit de l’automoció sostenible

UPC ecoRacing és una Associació d’Investigació Tecnològica formada per estudiants d'enginyeria industrial, aeronàutica, mecànica, electrònica, etc. de l’ESEIAAT UPC, amb el principal objectiu de desenvolupar noves tecnologies dins l’àmbit de l’automoció sostenible; així com ampliar i complementar la formació acadèmica d’estudiants d’enginyeria amb coneixements especialitzats i experiència professional.

Una de les principals activitats és el disseny i fabricació de monoplaces per a la seva participació en esdeveniments de Formula Student, competicions internacionals d’enginyeria en les quals els equips de les millors universitats del món tenen l’oportunitat de competir tot seguint un reglament tècnic.

Aquesta activitat és la culminació d’un projecte començat l’any 2012. Al 2014 es va dissenyar un nou monoplaça totalment elèctric per competir a la Formula Student Italy. Allà l’equip va demostrar que el disseny del futur monoplaça era bo ja que es va guanyar la competició amb 323 punts de 325 possibles.

Durant el 2015 es va portar a terme tota la fase de construcció del primer cotxe 100% elèctric d’UPC ecoRacing per anar a competir a 3 de les competicions més importants d’Europa, Silverstone (Angalterra), Itàlia i Motmeló (Spain) on es van obtener molt bons resultats.

El passat 2016, en el qual l’objectiu era continuar evolucionant el concepte 100% elèctric, UPC ecoRacing ha competit en la Formula Student, en la qual l’ecoRZ de 2016 va guanyar el premi al cotxe més eficient de la competició, el Most Efficient Car Award i va aconseguir la tercera posició en la classificació general

El gran potencial que el monoplaça va mostrar al Regne Unit es va confirmar a la Formula Student Germany, on el Most Efficient Car Award es va guanyar per segon cop. La temporada va acabar a la Formula Student Spain, on l’equip va consolidar-se com el millor equip espanyol al guanyar el Best Spanish Team Award d’entre més de 25 equips de l’estat. A més a més, en aquesta mateixa competició l’ecoRZ del 2016 va trencar el rècord a la prova de l’Acceleration per a vehicles amb tracció a les rodes posteriors, ja que va completar els 75 metres en tan sols 3,663 segons. Això significa que va assolir els 100 km/h des del repòs en només 2,6 segons. En resum, amb els èxits assolits aquesta última temporada, el projecte ha aconseguit pujar al més alt del podi en totes tres competicions en les quals ha participat.

Aquesta temporada ha començat amb un ambiciós objectiu: participar a la Formula SAE Australasia, a Melbourne, un gran repte logístic i d’organització per a l’equip, únic participant elèctric europeu. Però l’esforç es va veure recompensat, ja que l’equip es va proclamar campió de la categoria elèctrica, a més de guanyar la prova del Design i assolir la tercera posició a les proves de l’Acceleration, el Business Plan i l’Efficiency. Tots aquests èxits van posicionar l’equip com el més guardonat de la competició, a més d’atorgar a UPC ecoRacing la setena posició al Rànking Mundial de Formula Student per a vehicles elèctrics.

Actualment l’equip es troba treballant de cara als propers esdeveniments de Formula Student de la present temporada.